Монтаж на лира за баня

 

Известно е, че лирите за баня се употребяват главно за отопление на банята в едно жилище. Те се използват също така за тоалетната и други мокри помещения. Редовно служат за стойки, поставки и не на последно място за закачалки за дрехи (единствено влажни). Хората имат навика да закачат на тях хавлии и кърпи. Водните лири за баня служат за отопление с парно. Те се свързват на същия принцип като радиатор. Познати са още един вид лири, а именно електрически лири за баня. Те загряват водата с помощта на електрически нагревател. През последните няколко години големите фирми производители предлагат и трети вид лири за баня. Те са комбинирани. Водещото при тях е, че се свързват директно към парното. Освен това те могат да работят и на ток, но само при положение, че в дома липсва топлоподаване. Една част от предлаганите лири за баня разполагат с програматор за електрическо захранване.

 

Говорейки за монтаж на лира за баня, веднага бихме могли да кажем, че той е идентичен с монтажа, който се извършва на радиатор. Принципът е почти същия с много леки корекции. Започва се с пробиване на отвори, след което се монтират конзоли за лира (представляват специални скоби) и лирата се закрепя към стената. Следващата стъпка е нейното свързване към тръбите. Тези условия за извършване на монтаж важат в случаите, при които се извършва поставяне на водни лири. При електрическите и тези от комбинират вид нещата са малко по-различни.

 

Те се нуждаят от свързване на електрически захранващ кабел към твърда ел. връзка или съответно към контакт (по преценка на производителя). За да бъде коригирана температурата в дома, трябва да се направи монтаж на термовентил. Евентуално се мисли и за монтаж на термоглава. За целта на входната тръба на парното към лирата се извършва и самата монтажна дейност. Задължително е всяка отделна лира да разполага с обезвъздушител. Тук комбинираните лири имат и включени спирателни кранове както на входа, така и на изхода на лирата. Те се отварят единствено при дефицит на топлоподаване. За да се извърши професионален монтаж на лира за баня, се търсят услугите на майстор водопроводчик. Друг вариант е да се потърси фирмата доставчик на избраната лира.

 

Съвет: препоръчително е лирата за баня да бъде монтирана на конкретно място, което не създава пречки на жителите на дома (под бойлера, зад вратата). Редно е тук майстори да се съобразят и с още едно условие, а именно мястото в помещението, от където нахлува най-много студ. Логично е при бани с прозорец такова място да е прозореца или съответно вратата. Макар на пръв поглед лирата да изглежда стабилно монтирана, обитателите на дома не бива да се отпускат прекалено и да си правят излишни експерименти. При рязко натискане на лирата се стига до намаляване на нейната стабилност. Това може да доведе до възобновяване на монтажа, още средства и допълнително време, с което една голяма част от потребителите на ВиК не разполагат. Известно е, че крепежните елементи като ф 6 нямат нужната стабилност при натискане или сериозно отпускане. Същото се отнася и за конзолите при извършване на монтаж на радиатор.

Call Now Button